Izsóp (Hyssopus officinalis)
Cikkszám: | FG034 |
Elérhetőség: | Raktáron |
"Velem ura leszel a helyzetnek" „Tisztíts meg engem izsóppal, és én tiszta leszek.” (Zsoltárok könyve (51:9))
Kifejezetten a száraz meleg, déli fekvésű területeket kedveli. Évelő félcserje. Sötétkék, ritkábban rózsaszín és fehér virágai sokáig virítanak. Az idős megnyúlt töveket kora tavasszal vágjuk vissza. Alkalmazása: Belsőleg:
Külsőleg:
Fűszerként: Húsok, hús- és halsaláták, mártások, burgonya- és zellersaláták, túrófélék, rizsből és babból készült ételek, halak páclevének, likőrök (Chartreuse likör) ízesítője Receptek: Borogatás: fél liter forró vízhez 30 gramm szárított növény, 15 percig ázni hagyni. a forrázatba tiszta ruhát mártunk és a herpeszes felületre helyezzük. Tea: 2 teáskanálnyi szárított növényt egy csésze vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk. Keserű, ezért tehetünk hozzá mézet vagy citromot. Biokertben: Káposztaféléknek nagyon jó társnövénye, a káposzta lepkéket magához vonzza. Szőlő mellé ültetve, javítja a termés minőségét, növeli a mennyiségét. Illóolajának pszichés és lelki hatásai: "Ha a lélek belső, vagy külső hidegségtől megdermed, az izsóp-olaj alkalmas a dermedtség feloldására, melegség és szeretet közvetítésére. A szellemi munkát végzőknek segít a gondolatok feladatra történő összpontosításában rendezésében a logikus gondolkodásban." (Aromalexikon, Kraus) Felhasznált irodalom, források: Vadon termő és termesztett gyógynövények Szerk.: Bernáth Jenő Aromalexikon, Michael Kraus Gyógynövényenciklopédia, Michael Castleman Fűszernövények, gyógynövények a magyar biokertekben, Lechner Judit |
|
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
|