Borsikafű-évelő (Satureja montana)
Cikkszám: | FG027 |
Elérhetőség: | 13 db raktáron |
"Bízz az erődben" Meleg, napfénykedvelő, nagyon aromás évelő fűszer-gyógynövényünk. Érzékeny gyomrúak borspótlásra is használhatják. Megkönnyíti a bab-, lencse-, káposztaételek emésztését. Erről a tudásról tanúskodik német neve is: Bohnenkraut.
Környezeti igénye és termesztése Környezeti igény és alaktan szempontjából egy csoportba tartozik a rozmaringgal, kakukkfűvel, levendulával, izsóppal, olasz szalmagyopárral (curryfű). Meleg, napfénykedvelő, déli fekvésbe ültessük. A meszes, jó vízáteresztő képességű, jó tápanyagellátottságú talajokat szereti. Május-júniusban virágzik, teljes virágzásban szüreteljük. A fás részek felett vágjuk le a virágos leveles hajtásokat, a talajtól számítva legalább 10-15 cm-es rész maradjon meg. A levágott hajtásokat szellős meleg helyen szárítsuk, vagy nyitott ajtajú sütőben legfeljebb 40 oC-on. A leveleit télen is megtartja, ezért párologtat napfényes időben. Ha nagyon száraz a tél, fagymentes napokon adjunk neki egy kis vizet. Érdekességek:A nyári borsfűvel ellentétben úgy tartották, hogy a nemi vágyat csökkenti.
Gyógyhatása, alkalmazása: Belsőleg:
Külsőleg:
A konyhában: Leveleit frissen és szárítva is adhatjuk levesekhez, főzelékekhez, húsételekhez, salátákhoz. Nehezen emészthető ételek (szárazbab, borsó, káposzta, vadasok, halak, sültek, kolbászfélék, hurkák) fűszerezésére. Teakészítés: 2 teáskanál szárított borsikafüvet 1 csésze forró vízzel öntsünk le és 10 percig áztassuk Illóolajának pszichés és lelki hatása: "Túlhajtott szellemi munka okozta fáradtság és lehangoltság esetén jót tesz, erősít és élénkít. Enyhíti az idegfeszültséget, anélkül, hogy álmosítana, úgy nyugtat, hogy a tettrekészséget is erősíti. Célszerű olyankor használni, amikor erőt kell gyűjteni a nehéz feladatok megoldására." (Aromalexikon) Felhasznált irodalom, források: Vadon termő és termesztett gyógynövények Szerk.: Bernáth Jenő Aromalexikon, Michael Kraus Gyógynövényenciklopédia, Michael Castleman Fűszernövények, gyógynövények a magyar biokertekben, Lechner Judit |
|
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
|