Mikrozöldek
A mikrozöldek már fejlettebb állapotban vannak, mint a csírák, de még nem akkorák, mint a bébilevelek. A csírákat termesztőközeg nélkül, kizárólag víz segítségével serkentjük növekedésre, a gyökérkével együtt fogyasztjuk, még a sziklevelek megjelenése előtt.
A mikrozöldeket kókuszrostban, kókuszszőnyegben vagy tőzegben termesztjük szikleveles (esetleg egy lombleveles) állapotig. Gyökerek nélkül fogyasztjuk, éles késsel vagy ollóval kell levágni a termesztő közeg fölött a szárakat. A kutatások szerint a zsenge növénykék átlagosan ötször annyi vitamint, karotinoidot, ásványi anyagot tartalmaznak, mint a kifejlett társaik.
A Házikertészetben a mikrozöldeket gyökeresen a 250 ml-es termesztődobozkában értékesítjük. A növények fajtól függően 5-14 napig eltarthatóak hűvös helyen. Öntözés szükség szerint, egy tálkából felszívatva történjen, fontos, hogy ne álljanak folyamatosan vízben, mert nagyon könnyen berohadnak a sűrűn álló kis növények.
A mikrozöldek a borsó kivételével csak egyszer szüretelhetőek. A borsó 2-3-szor is újra hajt, azonban a kis doboz földjéből hamar elhasználódik a tápanyag, így nem tud a növény végtelenségig fejlődni. Tápoldatozással meg tudjuk hosszabbítani az élettartamát.
Előfordulhat, hogy szüreteléskor tőzeg vagy kókuszmorzsalék kerül a növénykékre, ezért felhasználás előtt érdemes átöblíteni, majd papírtörlőre helyezve felitatni a felesleges vizet.
Mikrozöldek felhasználása:
- Díszítés: saláták, levesek, szendvicsek vagy főételekek (bármi) tetejére szórva színt, szép látványt ízt és tápanyagot biztosít.
- Saláták: saláták kiváló kiegészítője, de a nagyobb hajtások, mint a borsó és napraforgó akár önmagukban is lehetnek salátaalapok.
- Szendvicsek és szendvicskrémek: a mikrozöldek szendvicsekben vagy szendvicskrémekben nemcsak az ízhatást fokozzák, de azok textúráját is érdekesebbé teszi.