Citromfű (Melissa officinalis)
Cikkszám: | FG020 |
Elérhetőség: | Nincs készleten |
"Nyitott szívvel, barátságban a világgal" „A Melissa hatalmasképpen megerősíti és vigasztalja az embernek a szívét: főképpen, mikor az éjtszakai szorongatások álmában reá jőnek. A bánatot és a melancholiát elűzi…” -(Lippay, Posoni kert) Ókor óta segítő gyógynövényünk, a dunán-túli erdőkben elvadultan is megtaláljuk, egykori kolostorkertek helyén, közelében. Környezeti igénye, termesztése Tarackos gyökerű 50-100 cm magas évelő növény. Kedveli a meleget, napot, de félárnyékos helyen is szépen nő. Középkötött, jó vízáteresztő-képességű, meszes talajokat szereti leginkább. Hótakaró nélküli hideg teleken kifagyhat. Jó mézelő növény. Magról elszaporodik, de tőosztással is szaporíthatjuk. Gyűjtése, szárítása Az első bimbók megjelenésekor, első alkalommal június- júliusban tövig learatjuk. Újra hajt, a következő virágzás előtt ismét levághatjuk. Azonnal szárítsuk. A szárról lemorzsolt leveleket jól zárható üvegben, napfénytől védett helyen tároljuk. Hatóanyagai illóalajok, benne citrál, citronellál, gerániol és linalool rozmaringsav flavonoidok, mint luteolin, kvercetin, apigenin, kempferol Alkalmazása Belsőleg
Ellenjavallat nem ismert Pszichés és lelki hatása: "A citromfű-olaj jót tesz a túlingerelt állapotban lévőknek, a stresszhatás alatt állóknak, a migrénben és a depresszióban szenvedőknek. Kiegyensúlyozottá és élénkké tesz, szívet melengető hatású. Lehetővé teszi, hogy derűsen, nyugodtan szemlélve kedvezző színben léssuk a világot." (Kraus, Aromalexikon) Fűszerként: íze enyhén citromos, kissé kesernyés, gyümölcslevesek, gombás ételek, halak, saláták, joghurtok ízesítésére, hideg nyári italok ízesítére is kiváló, készíthetünk belőle szörpöt
Receptek Gyógytea Egy csésze forró vízben 2 teáskanálnyi szárított citromfüvet 10-20 percig állni hagyunk, szűrjük Aromás vitaminsaláta ½ fej fehérkáposztát, 1 sárgarépát, 1 csomag retket megreszelünk, megsózunk és 1 kis fej apróra vágott hagymát keverünk hozzá. Salátástálra rakjuk, étolajjal meglocsoljuk és ciromfűvel megszórva tálaljuk.
Citromfűmártás: Hozzávalók: 2 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál liszt, 3 dl hallé, 1 tojássárgája, 1 dl tejszín, fél citrom leve, 1 kis csokor citromfű, só, esetleg őrölt bors Az olvasztott vajjal csomómentesen kikeverjük a lisztet, 5 percig főzzük. A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a mártáshoz, citromlével és apróra vágott citromfűvel, sóval, borssal ízesítjük. Halhoz, húsgombócokhoz illik. Felhasznált irodalom, források: Vadon termő és termesztett gyógynövények Szerk.: Bernáth Jenő Gyógynövénytár, Csupor Dezső, Szendrei Kálmán Aromalexikon, Michael Kraus Gyógynövényenciklopédia, Michael Castleman Fűszernövények, gyógynövények a magyar biokertekben, Lechner Judit |
|
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
|
Paraméterek
Cserépméret, típus | 12 cm, kerek |
Növénymagasság | 10 cm |