Mángoldok
Könnyen termeszthető szép és egészséges zöldségnövényeink.
A Földközi-tenger vidékén élő népek az ókorban már fogyasztották, valószínűleg hamarabb termesztették, mint a tarlórépát és a cukorrépát.
Kétéves növény, első évben csak leveleket fejleszt, a második évben virágzik és magot érlel. Ennek a tulajonságának köszönhetően, biztonsággal áttelel. Kora tavasszal a felmagzás előtt még bőségesen szedhetünk róla leveleket. A beérett magokat is érdemes begyűjteni és elvetni. A magok rücskös felületű gömböcskékben vannak, ezk az úgynevezett gomolytermések. Egy termésből 2-4 növényke bújik ki, ezért egyelni kell. A kert naposabb részére ültessük, sor-és tőtávolság 30-40 cm.
Humuszban gazdag, meszes talajokon fejlődik a legszebben.
Két fő típusa van: 1. bordás mángold széles levélnyéllel rendelkezik, levéllemez finom szövetű, hólyagos is lehet, a levélnyélnyél lehet fehér, sárga, narancs, rózsaszín, lila és piros színű is
2. metélő-mángold fajták sima levelűek a levélnyél is vékonyabb
Élettani hatása: magas az A-, és C-vitamin tartalma, K-vitamintartalma is kiemelkedő, a K-vitamin a csontokat erősíti. Rostjai kedvezőek az emésztési folyamatokra.Sokféle antioxidánst, pl. kvercetint, betalaint, béta-karotint és karotinoidot, bétaxantinokat, bétacianinokat tartalmaz, amelyek a rákos folyamatok megelőzésére szolgálnak.
Felhasználása: zsenge levelei, levélnyele nyersen salátaként, zöldturmix hozzávalójaként fogyasztható.
Főzve a leveleket úgy készítjük el, mint a spenótot, a vastag levélnyelet pedig, mint a spárgát.