A hazikerteszet.hu sütiket (cookiekat) használ az elemzésekhez, valamint a testreszabott tartalmak és hírdetések megjelenítéséhez. Oldalunk további böngészésével hozzájárul a sütik használatához. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálható, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. 
Termékek Menü

Rukkola (Eruca sativa)

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
Cikkszám: FG036.00.N9
Elérhetőség: Előrendelhető

A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma.

Jó hatással van az emésztésre, szabályozza koleszterin és vércukorszintet is. Ókorban a rómaiak vágykeltőnek is alkalmazták. Használták testszag ellen is és a hajhagymák erősítésére.

Gyártó: Házikertészet
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás és Paraméterek

Termesztése:

Kertbe félárnyékos helyre, vagy balkonládába  ültessük. Szárazságtűrő, de száraz körülmények között keményebb és csípősebb leveleket fejleszt. Érdemes takarni a talaját, így a nedvességet is tovább tartja a talaj valamint a földibolhák kártételét is minimálisra csökkentjük. Komolyabb földibolha támadás esetén fahamuval védekezhetünk. Tavasszal erőteljes növekedésnek indul. Őszig kétszer-háromszor teljesen visszavághatjuk,

 

Receptek

Rukkola szirup: egyenlő mennyiségű rukkola virágot és levelet kell összetörni annyi mézzel, hogy krémes állagot kapjunk. A szirupból 1-1 evőkanállal vegyünk be, és még aznap fogyasszuk el a kész szipurot. Köhögés és bélférgek ellen hatásos.

Céklasaláta: Hozzávalók: 250g cékla kuktában megfőzve,150g csicseriborsó előzőleg megfőzve, 1 csokor rukkola saláta apróra vágva, 1 csokor petrezselyem apróra vágva, köménymag, koriandermag, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 5dl tejföl Elkészítés: Vágjuk kisebb kockákra, esetleg reszeljük durvára a céklát. A köménymagot és koriandert pirítsuk meg az olajon. Halmozzunk mindent egy tálba, és alaposan keverjük össze.

Hozzávalók: 2 csokor rukkola, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál parmezán sajt, 3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál pirított  mandula,  só, őrölt bors

A megmosott rukkolát apróra vágjuk, majd a többi hozzávalóval együtt aprítógépben pépesítjük. Pirított, kenyérre, tésztához, pizza tetejére kenve fogyasztjuk.

 

Kecskesajtos rukkolasaláta : kecskesajt, falatnyi darabokra vágva, rukkola saláta feldarabolva,  vöröshagyma, karikára vágva, pirított fenyőmag vagy sós mandula, fokhagyma, összetörve,só, borsikafű, olívaolaj, balzsamecet, apró salátaparadicsom, félbevágva . A saláta hozzávalóit összekeverjük. A tetejére szórjuk a magvakat és a grillezett sajtot. Balzsamecettel és olajjal meglocsolva tálaljuk.

http://image.hotdog.hu/user/Ancsika05/magazin/rukkola-RUKKOLA.jpgRukkola mint gyógynövény

A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma.

Jó hatással van az emésztésre, szabályozza koleszterin és vércukorszintet is. Ókorban a rómaiak vágykeltőnek is alkalmazták. Használták testszag ellen is és a hajhagymák erősítésére.

 

Termesztése:

Kertbe félárnyékos helyre, vagy balkonládába  ültessük. Szárazságtűrő, de száraz körülmények között keményebb és csípősebb leveleket fejleszt. Érdemes takarni a talaját, így a nedvességet is tovább tartja a talaj valamint a földibolhák kártételét is minimálisra csökkentjük. Komolyabb földibolha támadás esetén fahamuval védekezhetünk. Tavasszal erőteljes növekedésnek indul. Őszig kétszer-háromszor teljesen visszavághatjuk,

 

Receptek

Rukkola szirup: egyenlő mennyiségű rukkola virágot és levelet kell összetörni annyi mézzel, hogy krémes állagot kapjunk. A szirupból 1-1 evőkanállal vegyünk be, és még aznap fogyasszuk el a kész szipurot. Köhögés és bélférgek ellen hatásos.

Céklasaláta: Hozzávalók: 250g cékla kuktában megfőzve,150g csicseriborsó előzőleg megfőzve, 1 csokor rukkola saláta apróra vágva, 1 csokor petrezselyem apróra vágva, köménymag, koriandermag, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 5dl tejföl Elkészítés: Vágjuk kisebb kockákra, esetleg reszeljük durvára a céklát. A köménymagot és koriandert pirítsuk meg az olajon. Halmozzunk mindent egy tálba, és alaposan keverjük össze.

Hozzávalók: 2 csokor rukkola, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál parmezán sajt, 3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál pirított  mandula,  só, őrölt bors

A megmosott rukkolát apróra vágjuk, majd a többi hozzávalóval együtt aprítógépben pépesítjük. Pirított, kenyérre, tésztához, pizza tetejére kenve fogyasztjuk.

 

Kecskesajtos rukkolasaláta : kecskesajt, falatnyi darabokra vágva, rukkola saláta feldarabolva,  vöröshagyma, karikára vágva, pirított fenyőmag vagy sós mandula, fokhagyma, összetörve,só, borsikafű, olívaolaj, balzsamecet, apró salátaparadicsom, félbevágva . A saláta hozzávalóit összekeverjük. A tetejére szórjuk a magvakat és a grillezett sajtot. Balzsamecettel és olajjal meglocsolva tálaljuk.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét


Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő