Lestyán (Levisticum officinale)
Cikkszám: | FGY029 |
Elérhetőség: | Nincs készleten |
"Lassan járj, tovább érsz!" Jellegzetes erdélyi évelő fűszernövény. Levelét és gyökerét fogyasztjuk. Népi gyógyászatban emésztési zavarok esetén, epe-és húgykő oldására, szél- és vízhajtásra ajánlották. Környezeti igényei: Melegigényes. Félárnyékban is nevelhető, de napos helyen erősebb lesz az aromája. A tápdús, középkötött, humuszos taljokat szereti. Vízigényes. Betakarítás: A kifejlett tőleveleket a vastag levélnyél fölött vágjuk el, 30-40 oC-on szárítjuk. Gyökerét szeptember végén, október elején szedjük föl, tisztítjuk, aprítjuk, szárítjuk. Alkalmazása: Belsőleg:
Külsőleg:
Pszichés és leki hatása: "Nagyon jó idegnyugtató hatású, segít a problámák indulatmentes, tárgyilagos megítélésében, a megoldás nyugodt, megfontolt keresésében. Visszatart a forrófejű, meggondolatlan lépésektől." (Aromalexikon, Kraus) Fűszerként: levesek, főzelékek, saláták, diétás ételek, sültek ízesítésére Ellenjavallat: vesegyulladásnál, veseelégtelenségnél, várandós anyák ne fogyasszák, tartós fogyasztása fényérzékenységi reakciót válthat ki Receptek: Csicseriborsó leves Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 10 dkg burgonya, 2 gerezd fokhagyma, fél fej vöröshagyma, fél citrom reszelt héja és leve, 2 dl natúr joghurt vagy főzőtejszín, petrezselyem és lestyánzöld, snidling, só, bors, egy kisebb kígyóuborka, 2 kemény paradicsom Elkészítés: Az előző nap beáztatott borsót a kockára vágott burgonyával, a vöröshagymával (vagy póréval) és a fokhagymával, a lestyán zöldjével, a citrom héjával, sóval, frissen őrölt borssal puhára főzzük. A citrom héját kivesszük, majd összeturmixoljuk. Ízesítjük a citrom levével, a joghurttal felengedjük (vagy tejszínnel), ha kell, utána ízesítünk. Ha túl sűrű lenne, tegyünk még hozzá joghurtot (tejszínt). Tálaláskor megszórjuk a vékony csíkokra vágott uborkával, a kockára vágott paradicsommal, az apróra metélt petrezselyemmel és a snidlinggel. Pirítós kenyérrel vagy bagettel kínáljuk jó hidegen. Erdélyi csorbaleves Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 50 dkg savanyított apró káposzta, 2-3 evőkanál étolaj, só, őrölt bors, kevés ételízesítő, 2 babérlevél, zellerlevél, petrezselyem, kapor, pár szál lestyán, 4 dl tejföl Elkészítés: Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott húst, és még körülbelül 2 percig, állandó keverés mellett együtt Ételízesítő házilag Hozzávalók: 1 kg sárgarépa 1 kg fehérrépa, 1 kg zöldpaprika, 20 dkg karalábé, 2 fej fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor zellerzöld, 1 csokor lestyán, 50 dkg só Elkészítés. A zöldségeket megtisztítjuk, húsdarálón ledaráljuk, összekeverjük a sóval, majd kis üvegekbe rakjuk. A lekötő celofán közé nátrium benzoátot teszünk. Az ételek sózására figyeljünk! |
|
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
|