A hazikerteszet.hu sütiket (cookiekat) használ az elemzésekhez, valamint a testreszabott tartalmak és hírdetések megjelenítéséhez. Oldalunk további böngészésével hozzájárul a sütik használatához. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálható, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. 
Termékek Menü

Lestyán (Levisticum officinale)

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
Cikkszám: FG028.00N9
Elérhetőség: Előrendelhető

Jellegzetes erdélyi évelő fűszernövény. Levelét és gyökerét fogyasztjuk.

Népi gyógyászatban emésztési zavarok esetén, epe-és húgykő oldására, szél- és vízhajtásra ajánlották.

 

Gyártó: Házikertészet
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás és Paraméterek

Környezeti igényei: Melegigényes. Félárnyékban is nevelhető, de napos helyen erősebb lesz az aromája. 

A tápdús, középkötött, humuszos taljokat szereti. Vízigényes.

Betakarítás: A kifejlett  tőleveleket a vastag levélnyél fölött vágjuk el, 30-40 oC-on szárítjuk. Gyökerét szeptember végén, október elején szedjük föl, tisztítjuk, aprítjuk, szárítjuk.

Alkalmazása:

Belsőleg:

  • étvágyjavító, epekőoldó, lép-és májproblémáknál
  • vizelethajtó
  • antibakteriális, antifunginális, nyugtató
  • köptető, nyálkaoldó
  • fájdalomcsillapító, görcsoldó (menstruációs fájdalmakra, fejfájásra, köszvény esetén9
  • szívritmuszavar kezelésére

Külsőleg:

  • rosszul gyógyuló sebeknél, altesti szervek erősítésénél

Fűszerként: levesek, főzelékek, saláták, diétás ételek, sültek ízesítésére

Ellenjavallat: vesegyulladásnál, veseelégtelenségnél, várandós anyák ne fogyasszák, tartós fogyasztása fényérzékenységi reakciót válthat ki

Receptek:

Csicseriborsó leves

Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 10 dkg burgonya, 2 gerezd fokhagyma, fél fej vöröshagyma, fél citrom reszelt héja és leve, 2 dl natúr joghurt vagy főzőtejszín, petrezselyem és lestyánzöld, snidling, só, bors, egy kisebb kígyóuborka, 2 kemény paradicsom

Elkészítés: Az előző nap beáztatott borsót a kockára vágott burgonyával, a vöröshagymával (vagy póréval) és a fokhagymával, a lestyán zöldjével, a citrom héjával, sóval, frissen őrölt borssal puhára főzzük. A citrom héját kivesszük, majd összeturmixoljuk. Ízesítjük a citrom levével, a joghurttal felengedjük (vagy tejszínnel), ha kell, utána ízesítünk. Ha túl sűrű lenne, tegyünk még hozzá joghurtot (tejszínt). Tálaláskor megszórjuk a vékony csíkokra vágott uborkával, a kockára vágott paradicsommal, az apróra metélt petrezselyemmel és a snidlinggel. Pirítós kenyérrel vagy bagettel kínáljuk jó hidegen.

Erdélyi csorbaleves

Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb,  1 nagy fej vöröshagyma,  2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 50 dkg savanyított apró káposzta, 2-3 evőkanál étolaj, só, őrölt bors, kevés ételízesítő, 2 babérlevél, zellerlevél, petrezselyem, kapor, pár szál lestyán, 4 dl tejföl

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott húst, és még körülbelül 2 percig, állandó keverés mellett együtt 
dinszteljük. Ezután felengedjük vízzel, s amikor a hús félig megpuhult, beletesszük a felkockázott répát, fehérrépát és az apró káposztát. Sóval, ételízesítővel, őrölt borssal fűszerezzük, majd belerakjuk a babérlevelet és a csomóba kötött zöldfűszereket (zellerlevél, petrezselyem, kapor, lestyán), így a végén könnyebben kiszedhető. 

Ételízesítő házilag

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa 1 kg fehérrépa, 1 kg zöldpaprika, 20 dkg karalábé, 2 fej fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor zellerzöld, 1 csokor lestyán, 50 dkg só

Elkészítés. A zöldségeket megtisztítjuk, húsdarálón ledaráljuk, összekeverjük a sóval, majd kis üvegekbe rakjuk. A lekötő celofán közé nátrium benzoátot teszünk. Az ételek sózására figyeljünk!

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét


Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő