A hazikerteszet.hu sütiket (cookiekat) használ az elemzésekhez, valamint a testreszabott tartalmak és hírdetések megjelenítéséhez. Oldalunk további böngészésével hozzájárul a sütik használatához. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálható, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. 
Termékek Menü

Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
550 Ft (550 Ft + ÁFA)
Cikkszám: FG021.01.K10
Elérhetőség: Előrendelhető
Egyik legkedveltebb fűszernövényünk. Napos helyen könnyen termeszthető. Egész évben szedhetjük friss hajtásait, de augusztusban már ne vágjunk róla sokat, hogy fel tudjon készülni a télre. 
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás és Paraméterek

Alkalmazása:

Belsőleg:

  • köptető, nyálkaoldó, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő,
  • étvágyjavító, görcsoldó, bélféregűző,  puffadáscsökkentő,
  • immunrendszer erősítő, antibakteriélis, antifungiális
  • fokozza a pajzsmirigy működését
  • izomlazító

Külsőleg:

  • antibakteriális (bőrgyulladás, bőrgombásodás kezelésére
  • hörghurutnál, tüdőgyulladásnál inhalálás
  • vérbőséget fokozó, hajszeszek, arclemosók, szappanok összetevője

Fűszerként:

levesekhez, főzelékekhez, húsételekhez, salátákhoz. Nehezen emészthető ételek (szárazbab, borsó, káposzta, vadasok, halak, sültek, kolbászfélék, hurkák) fűszerezésére, olasz paradicsomszósz fűszerezésére

Receptek:

Ajvár:

Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 1 kg kápia, pritamin és/vagy kaliforniaipaprika, 50 dkg paradicsom, 1 fej fokhagyma, 1/4 zeller , 2 fej vöröshagyma, 1 chilipaprika, 1 dl  olaj, 2 evőkanál vörösborecet, szárított csombor, kakukkfű, rozmaring, só, bors

Elkészítés: Padlizsán megszurkálva sütőbe teszem, 20 perc múlva követi a paprika, 40 percig sülnek, 220 fokon. Addig felaprítok 2 fej vöröshagymát, 1 fej fokhagymát, 5 paradicsomot, 1/4 zellert. 

A sült paprikát letakarva pihentetem 10 percig, majd meghámozom, egyszerűen le lehet húzni a héját. A padlizsánt hosszában kettévágom, kikaparom a húsát. 

A hagymát, a fokhagymát, a zellert és pici chilit serpenyőben bő olajon megdinszteltem, sót rendesen adok hozzá, mivel eddig semmibe nem került ízesítő. Csombort, kakukkfüvet, rozmaringot teszek hozzá, saját szárított fűszereimből. A végén mindent összeöntök, és 1 mokkáskanál nártium benzoátot hozzátéve összeturmixolom.
Bébiételes üvegeket kifőzök, az ajvárt beletöltöm, a tetejére 1 kávéskanál olívaolajat öntök. Befőzési fóliát, nem celofánt! téve rá lekupakolom.

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét


Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő