Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)
Cikkszám: | FG021 |
Elérhetőség: | Nincs készleten |
"Erősítem az akaratod és a tettrekészséged, mások iránti megértéssel és szeretettel párosulva." Meleg, napfénykedvelő, nagyon aromás évelő félcserje, segítségünkre van a konyhánkban mediterrán ételek, hús, gomba, tojás ételek, pácok ízesítésében, és a házipatikánkban is jó szolgálatot tesz a megfázásos időszakban.
Környezeti igénye és termesztése Környezeti igény és alaktan szempontjából egy csoportba tartozik a rozmaringgal, borsikafűvel, levendulával, izsóppal, olasz szalmagyopárral (curryfű). Meleg, napfénykedvelő, déli fekvésbe ültessük. A meszes, jó vízáteresztő képességű, jó tápanyagellátottságú talajokat szereti. Május-júniusban virágzik, teljes virágzásban szüreteljük. A fás részek felett vágjuk le a virágos leveles hajtásokat, a talajtól számítva legalább 10-15 cm-es rész maradjon meg. A levágott hajtásokat szellős meleg helyen szárítsuk, vagy nyitott ajtajú sütőben legfeljebb 40 oC-on. A leveleit télen is megtartja, ezért párologtat napfényes időben. Ha nagyon száraz a tél, fagymentes napokon adjunk neki egy kis vizet.
Érdekességek: Nevét onnan kapta, hogy akkor nyílik, amikor a kakukk először megszólal az erdőben. Ókorban is ismert volt a fertőtlenítő hatása, balzsamozásra és sérülések fertőtlenítésére használták. Amikor felfedezték a csecsemőmirigyet a korai anatómusok, megállapították, hogy nagyon hasonlít a kakukkfű virágjára, ezért a kakukkfűről nevezték el, így lett a csecsemőmirigy latin neve is thymus. Járványos időszakban füstölőként, bedörzsölőszerként alkalmazták, valamint nagy mennyiségben fogyasztották. Ha kakukkfűvel töltött párnácskán alszunk, segít leküzdeni a depressziót
Gyógyhatása,alkalmazása: Belsőleg:
Külsőleg:
A konyhában: levesekhez, főzelékekhez, húsételekhez, salátákhoz. Nehezen emészthető ételek (szárazbab, borsó, káposzta, vadasok, halak, sültek, kolbászfélék, hurkák) fűszerezésére, olasz paradicsomszósz fűszerezésére Teakészítés: 2 teáskanál szárított kakukkfüvet 1 csésze forró vízzel öntsünk le és 10 percig áztassuk Felhasznált irodalom, források: Vadon termő és termesztett gyógynövények Szerk.: Bernáth Jenő Aromalexikon, Michael Kraus Gyógynövényenciklopédia, Michael Castleman Fűszernövények, gyógynövények a magyar biokertekben, Lechner Judit |
|
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
|
Paraméterek
Cserépméret, típus | 14 cm átmérőjű kerek cserép |
Növénymagasság | kb. 20 cm |