A hazikerteszet.hu sütiket (cookiekat) használ az elemzésekhez, valamint a testreszabott tartalmak és hírdetések megjelenítéséhez. Oldalunk további böngészésével hozzájárul a sütik használatához. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálható, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. 
Termékek Menü

Fehér üröm (Artemisia absinthium)

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
550 Ft (550 Ft + ÁFA)
Cikkszám: FG012.00.N9
Elérhetőség: 38 db raktáron

Ezüstös levelű, 100-150 cm magas fény és melegkedvelő, szárazságtűrő évelő növény.

Gyártó: Házikertészet
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás és Paraméterek

Alkalmazása

Belsőleg

  • étvágyjavító, epeürítést segítő, puffadáscsökkentő, hashajtó
  • féreghajtó
  • vizelethajtó
  • lázcsillapító, antibakteriális

Külsőleg

  • bőrparazitás fertőzésekre, főzete vagy a porított növény ekcémák, sebek kezelésére

Fűszerként: ürmösborok, likőrök, gyomorkeserűk fűszer, libához, kacsához illik

Biokertben: Rovar-és gombaölő. Leveleit, szárát és virágát szedjük a virágzás időszakában, július-augusztusban. ribizke bokrok mellé ültetve véd a rozsdagombától

Hatóanyagai növekedés gátló hatásúak, komposztra ne tegyük a levelét.

Erjesztménye: 1 kg friss növény 10 l vízhez 10 %-os hígításban távol tartja a csigákat. Almakukac ellen is hatásos.

Ellenjavallat: Kismamák ne használják!

Teáját 5 percig forraljuk, hogy a mérgező tujon elillanjon belőle

 

Ürömbor

Fehér ürömfű, borsmenta, rozmaring, narancshéj, fahéj, szegfűszeg keverékét 1:20 arányban lehetőleg jó édes borba áztatjuk. Két-három napig meleg helyen tartjuk, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük.

 

Hatás sztomachikum (étvágyjavító) karminativum ( szélhajtó, bélgörcsoldó), koleretikum (epehajtó)Alkalmazás: étvágytalanság, elégtelen emésztés (diszpepsziás panaszok), epeelválasztási zavarok esetén vizes forázatokban használják, a toxikus illóolajvegyület a tujon nem oldódik ki vízben. Teakészítésnél 1-1,5 g vágott drogot150 ml forrásban lévő vízzel leönteni, 10 percig áztatni (1 teáskanál=1,5 g)

Naponta 2-3 csészével érdemes fogyasztani étkezések előtt.

 

ÍA drogot alkoholos kivonatokban alkalmazni tilos, a toxikus tujon kioldódása miatt.

Nagyobb adagban hányást, gyomor és bélgörcsöket okoz, erős hasmenéssel, súlyosabb esetben vizeletvisszatartást, eszméletlenséget, központi idegrendszeri zavarokat okoz.

Ellenjavallat: várandósság_abortusz

vizes kivonatokban sem alkalmazzuk 3-4 hétnél tovább

Átlagos napi dózis: 2-3 g-gyógynövényekkel az egészségért

A fehér üröm, (Artemisia absinthium), hazánkban már a középkorban is elterjedt fűszer, és gyógynövény, magyar népi elnevezései: bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm, kálvinista tapló, mesétfű. Az elterjedtebb fekete ürömhöz hasonlóan fűszernövényként használatos, elterjedési területe Európa és Észak-Afrika.

A fészkesvirágzatúak családjába tartozik, évelő növény. Minden része illatos, és keserű ízű. Napos, száraz helyeken gyakori, főleg a dombvidékeken, utak mentén, kerítések mellett, emberi települések közelében, köves területeken.

Aromás, keserűanyag-tartalmú drogként étvágytalanság esetén használják felnőtteknél. Epekiválasztást fokozó, és az epehólyag összehúzódását kiváltó hatással is rendelkezik, az epeürítést három-négyszeresére is növelheti. Idült hurutoknál és lomha bélmozgással egybekötött emésztetlenségnél az emésztés javítására használtatik, ezenkívül izgató szerként, nemkülönben némelykor váltóláz ellen vétetik igénybe.
A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző, gyógyszerek egyik alapanyaga. Külsőleg reuma elleni készítményekben használják. Gyomor-, és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású. Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök.
Ebből a növényből készült a századforduló kedvenc „művészitala”, az abszint, ami könnyű kábító hatása miatt kedvelt volt egészen addig, míg be nem tiltották epileptikus görcsöket és általános elbutulást okozó hatása miatt.
Az ürömnek csak vizes vagy híg szesszel készített kivonata használható.
A töményebb szesz a tujont is kivonhatja, ez fejfájást, átmeneti tudatzavart, érzékcsalódást okozhat.- http://nepgyogyaszat.hu

 

 

Termesztése alapjában megegyezik a tárkonyéval. Leveleit fűszerként és gyógyszerként használjuk.

Az abszint: smaragdzöld színű igen erős pálinka, melynek legfontosabb összetevői az ánizs és az üröm (artemisin). A növényi illóolajok feloldása miatt jellegzetesen magas alkoholtartalma (60-65 %), színe - melyet a klorofil adott – és keserű íze a legfontosabb jellemzői. Magas alkoholtartalma miatt gyakran vízzel keverve fogyasztották (ekkor színe opálsárgává vált); keserű ízét ellensúlyozandó kockacukorral édesítették, amit egy jellegzetes, lyukacsos ezüstkanálra tettek, s úgy folyatták át rajta lassan a jeges vizet, 4-6-szor annyit, mint maga a likőr, hogy a cukor beleolvadjon. (Ez a klasszikus francia módszer. A cseh módszer szerint az abszintba mártott kockacukrot meggyújtják és hagyják karamellizálódni és belecsöpögni az italba, ezután kevernek vizet hozzá.)

Az abszint: kulturális hívó szó, jelképe a századvég világának. A szimbolisták, az impresszionisták nem egyszerűen valami új művészi elképzelést akartak meghonosítani, de ehhez mindent meg akartak változtatni. A festők új színeket „kerestek”, a költők új értelmet adtak a betűknek, a művészet fontosabb lett, mint korábban valaha. Az új, pezsgő, izgalmas, forrongó világban az ihlető múzsa is csak valami mindehhez méltó angyal lehetett: így lehet, hogy az abszint tündöklése és bukása egy korszak szimbólumává vált.
Az abszint lenyűgöző színe, az átlag polgárt elriasztó keserű íze, igen magas alkoholtartalma miatt szinte kínálta magát új múzsának. Ezt csak fokozta, hogy az abszint rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása hallucinációkat okozott. Az abszintgyárak és a fogyasztók egyaránt tudtak az abszint egyes összetevőinek mérgező hatásáról, mindez azonban csak növelte az abszintot körbelengő misztikus hangulatot. Szinte az összes művész össze akarta mérni erejét a „zöld múzsával”, mely sokszor „zöld démonná” vált számukra (az egyik legismertebb áldozata Vincent van Gogh volt). Az abszint a francia polgári kultúra része lett, a szalonokban „abszint órát” ( l’heure de l’absinthe - ami körülbelül délután 4 és 6 óra táján volt) tartottak, ilyenkor nagy mennyiségben fogyasztva az italt, melyet festők (Éduard Manet, Vincent van Gogh, Edgar Degas, Picasso) és írók örökítettek meg műveikben.
Abszintes pohártípusok: http://membres.lycos.fr/pastisnet/verres-absinthe-2.htm

Francia recept: végy 3000 g fehér ürmöt, 3000 g édesköménymagot, 4500 g ánizsmagot, 800 g koriandert, 400 g angelikagyökeret. Ezeket egyenletesen igen apróra (de nem porrá!) darabolva maceráld (=áztasd) 2 napig 80 liter 96%-os szesz és 70 liter víz keverékében, majd desztillálj le belőle 100 litert.

Svájci recept: végy 2500 g ürömfüvet, 3000 g ánizsmagot, 3000 g csillagánizst, 2500 g édesköményt, 750 g melisszát, 400 g izsópot, 250 g angelikagyökeret, 250 g kálmosgyökeret, maceráld ugyancsak 2 napig 80 liter tiszta szeszben és 70 liter vízben, s desztillálj le belőle 100 litert.
A szeszfok 70-75%, vízzel kell higítani. 

 

1 gramm akár 70 liter vízben is észrevehető.

 

Gyomorfekélyben szenvedőknél azonban kifejezetten kerülendő! http://gomoa.net

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét


Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő