A hazikerteszet.hu sütiket (cookiekat) használ az elemzésekhez, valamint a testreszabott tartalmak és hírdetések megjelenítéséhez. Oldalunk további böngészésével hozzájárul a sütik használatához. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálható, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. 
Menü

Citromfű (Melissa officinalis)

Ár:
500 Ft (500 Ft + ÁFA)
Cikkszám: FG008.00.K12
Elérhetőség: 60 db raktáron

(Melissa officinalis)

„A  Melissa hatalmasképpen megerősíti és vigasztalja az embernek a szívét: főképpen, mikor az éjtszakai szorongatások álmában reá jőnek. A bánatot és a melancholiát elűzi…” -Lippay

Tarackos gyökerű 50-100 cm magas évelő növény. Kedveli a meleget, napot, félárnyékos helyen is szépen nő.

Gyűjtése az első bimbók megjelenésekor, június- júliusban.

Gyártó: Házikertészet
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás és Paraméterek

Alkalmazása

Belsőleg

  • nyugató( idegfájdalmak, ideges gyomor-, bél és szívpanaszok, vérnyomászavarok esetén, nyugtató hatása csak kis adagban érvényesül, az adag emelésével gyengül
  • antivirális
  • antibakteriális
  • görcsoldó
  • puffadást csökkentő, tonicum

Fűszerként: íze enyhén citromos, kissé kesernyés, gyümölcslevesek, gombás ételek, halak, saláták, joghurtok ízesítésére

 

Receptek

Aromás vitaminsaláta

½ fej fehérkáposztát, 1 sárgarépát, 1 csomag retket megreszelünk, megsózunk és 1 kis fej apróra vágott hagymát keverünk hozzá. Salátástálra rakjuk, étolajjal meglocsoljuk és ciromfűvel megszórva tálaljuk.

 

Citromfűmártás:

Hozzávalók:

2 evőkanál vaj vagy  margarin, 2 evőkanál liszt, 3 dl hallé, 1 tojássárgája, 1 dl tejszín, fél citrom leve, 1 kis csokor citromfű, só, esetleg őrölt bors

Az olvasztott vajjal csomómentesen kikeverjük a lisztet, 5 percig főzzük. A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a mártáshoz, citromlével és apróra vágott citromfűvel, sóval, borssal ízesítjük. Halhoz, húsgombócokhoz illik.

 

Hideg birsalma leves:

Hozzávalók

40 dkg birsalma, 5 dkg kristálycukor, fél citrom, 2 dl édes fehérbor, só, ánizs, koriander, gyömbér, vaníliarúd, citromfű


Elkészítése:  A meghámozott birsalma magházát kivágjuk, majd a gyümölcsöt felszeleteljük. Csipetnyi sóval, cukorral ízesítve annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi, és puhára főzzük. Lehűtjük és a főző lével együtt összeturmixoljuk. A fehérborban a fűszereket 15-20 percig főzzük, majd leszűrjük. A visszamaradt fűszeres bort a birspüréhez adjuk. Ízlés szerint citromlével ízesítjük, majd hidegen kínáljuk.

 

Citromfüves muffin

50 dkg liszt,1 csomag sütőpor,1 teáskanál szódabikarbóna,1 citrom héja és leve,1 narancs héja és leve,2 tojás, 12 dkg barnacukor,1 csomag vaníliás cukor, 1,5 dl olaj,1 nagy pohár joghurt (400g), 2-2 marék citromfű és fodormenta, 1-2 marék áfonya, esetleg kevés friss vagy szárított gyömbér, esetleg kandírozott citrushéj keverék

A tojással keverjük ki a cukrot, adjuk hozzá a joghurtot, az olajat, a szódabikarbónát, a vaníliás cukrot, a citrusok reszelt héját, a fél citrom levét és a narancs levét. Adjuk hozzá a lisztet, melyben már elkevertük a sütőport, és a finomra vágott zöldfűszereket, az áfonyát, és ha van, a kandírozott gyümölcshéjat. A tésztát muffin sütőben tűpróbáig sütjük. 
A maradék citromlevet keverjük ki annyi porcukorral, hogy folyós maradjon

Almabólé

Hozzávalók 10 adaghoz/pohárhoz:4 savanykás nyári alma,20 dkg cukor, (méz, xilit) , 1,5 l almalé,fél rúd fahéj,1citrom héja,1 l ásványvíz, díszítéshez citromfű

 

Elkészítés: Az almákat négybe vágjuk, magházukat eltávolítjuk, és a húsukat felaprítjuk. A cukrot bóléstálba tesszük, leöntjük fél liter almalével, és addig állni hagyjuk, amíg a cukor feloldódik benne. Beletesszük az almát, a fahéjat és a citromhéjat. Annyi almalevet töltünk rá, hogy az almát ellepje. Ezután legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt a maradék lehűtött almalevet hozzátöltjük, és az ásványvízzel felöntjük. Citromfűvel vagy borsmentával díszíthetjük, amiből ízlés szerint a poharakba is tehetünk néhány levélkével. 
 

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!