A hazikerteszet.hu sütiket (cookiekat) használ az elemzésekhez, valamint a testreszabott tartalmak és hírdetések megjelenítéséhez. Oldalunk további böngészésével hozzájárul a sütik használatához. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálható, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. 
Menü

Genovai bazsalikom

Ár:
500 Ft (500 Ft + ÁFA)
Cikkszám: FG004.01.K12
Elérhetőség: Előrendelhető
Egyik alap fűszernövényünk. Gyógyhatása miatt is érdemes nevelni.
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Kapható választék:
Méret:

Leírás és Paraméterek

Bazsalikom

 

A bazsalikomok egyéves fűszernövények. Nagyon sok fajtája ismeretes. Például: genovai -, salátalevelű-, görög-, thai-, bíbor-, citromillatú-, közepeslevelű-, fahéjillatú- stb. bazsalikom.

Termesztése:

Napfény-, meleg- és vízigényes. Állott vízzel öntözzük, nagyon meghálálja.  Fényen csírázik, ezért a magvetést nem kell takarni. Szedésnél ne csak a leveleket csípjük le, hanem a szárat is, hogy dúsabb elágazásra serkentsük.

Balkonládában is nevelhetjük, ekkor érdemesebb alacsonyabb növésű fajtákat választani, mint pl. a görög bazsalikom.

 

Alkalmazása:

Belsőleg:

  • köhögéscsillapító
  • étvágyjavító, görcsoldó, puffadást csökkentő, bélféregűző
  • nyugtató
  • vizelethajtó
  • serkenti az immunrendszert
  • tejelválasztást fokozó

Külsőleg:

  • toroköblítő torokgyulladás kezelésénél
  • antibakteriális, kelések érlelésére, pattanásokra, bőrpállás és bőrrepedés kezelésére
  • bedörzsölő szerként serkenti az idegrendszer működését, élénkíti a fáradt izmokat
  • illóolaja párologtatva feszültségoldó, élénkítő hatású

Fűszerként: levesek, főzelékek, halételek, ecetek, olaszos ételek, saláták ízesítésére

Ellenjavallat: érzékeny bőrűeknek, csecsemőknek, kisgyerekeknek, várandós kismamáknak

Érdekességek:

  • Középkorban azt tartották, hogyha nagyon illatos bazsalikomot szeretnénk termelni, magvetés közben nagyon mérgesen kell kiabálni
  • Ha egy olasz hölgy cserepes bazsalikomot tett az erkélyére, azt jelentette, hogy kész a szerelmese fogadására
  • Indiában a bazsalikom Visnu és Krisna isteneknek szentelt növény, oltalmaz életben és halálban
  • Haitiben a boltok köré bazsalikomos vizet locsolnak az üzlettulajdonosok, hogy távol tartsák a rossz szellemeket

 

 

 

Receptek:

Bajor perecek

Hozzávalók: 5 dkg vaj,50 dkg liszt, 3 dl tej, bazsalikom,1 ek. cukor, 2 dkg élesztő,petrezselyemzöld,  4 ek. szezámmag,2 tojás, borsikafű ,

A tejet megmelegítjük, majd felolvasztjuk benne a vajat. A zöldfűszereket felaprítjuk, és a szezámmaggal együtt összekeverjük a liszttel. Sóval és cukorral ízesítjük, majd jól elkeverjük. Fél dl vizet megmelegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd ha megkelt, hozzáadjuk a vajas tejhez a tojással együtt. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, majd lefedve langyos helyen állni hagyjuk. Ha a duplájára nőtt, vékony rudakat készítünk belőle, majd perecekké formáljuk őket. Lobogó vízbe tesszük őket, majd ha felszállnak a víz felszínére, szűrőkanállal kiszedjük. Kissé megformáljuk, majd vajjal kikent sütőlemezre rakjuk. Tojást kenünk rájuk, majd meghintjük szezámmaggal. Forró sütőben 20 percig sütjük.

 

Bazsalikomos cukkinileves

Hozzávalók: 3 kisebb cukkini,2 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj,2 szál zöldhagyma,

2 dl tejszín,1 l húsleves,1 ek. vaj, friss bazsalikom

A fokhagymát felaprózzuk, majd olajon kicsit megpirítjuk, és hozzáadjuk a cukkinit, amelyet előzőleg kockákra vágunk. Megpároljuk kicsit a zöldségeket, majd hozzáöntjük a húslevest. Ezután a hagymát felkarikázzuk, és vajon gyorsan átsütjük. A levest kézi mixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, és tányérokba merjük. A levest megszórjuk a sült hagymával és a bazsalikommal, majd kínálhatjuk is.

 

Házi pesto

Hozzávalók: 2 csokor bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl extra szűz (és, ha lehet, szűretlen) olivaolaj, 5 dkg  parmezán,1 fél marék fenyőmag,só, bors

A bazsalikomot, fenyőmagot, fokhagymát mozsárban vagy turmixgépben összezúzzuk. Hozzáadjuk az olivaolajat, reszelt parmezánt, és a fűszereket, krémesre keverjük. A fel nem használt pesto üvegben hűtőbe téve 1-2 hétig eláll.

 

Bazsalikomfagylalt

Hozzávalók: 2,5 dl tejszín, 1 csokor bazsalikom, 3 tojás sárga, 3 evőkanál cukor

Elkészítés: A tejszínt a megtisztított bazsalikommal együtt a mixerbe tesszük. Addig pürésítjük, amíg teljesen egynemű lesz. Egy szűrőn átpréseljük, felfőzzük, majd rögtön levesszük a tűzről.
A tojás sárgákat és a cukrot egy fémedényben közepes láng felett felverjük. Hozzáadjuk a bazsalikomszószt, s állandó keverés mellett felforrósítjuk, de nem főzzük, és addig hagyjuk a tűz felett, amíg kemény masszát kapunk.
Ezután kihűtjük, majd 2 órával később a masszát habverővel felverjük, hogy a keletkezett jégkristályok feloldódjanak.
Megint 2 órára a fagyasztóba tesszük, tálalás előtt a műveletet megismételjük.

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!